Skulle bli Glad över Tips och Råd på Systemkamera!

Ååå, vad jag tycker det är kul att fota!
Jag har alltid gillat det och haft kamera så länge jag kan minnas. Den har alltid följt med mig i fickan eller handväskan. Av den anledningen har jag alltid haft kompaktkameror, ju mindre dess bättre. Vem orkar dra på en stor klump hela tiden...
Men nu har intresset för fotografering växt ännu mer! Jag vill ha mycket bättre kvalitet på bilderna och kunna experimentera mer - både med motiv och inställningar.
Så därför har jag bestämt mig för att köpa en SYSTEMKAMERA!!
Häftigt vad man kan ändra sig - förut har en sån alltid varit helt otänkbar.
Men det är samma där som med allt annat tekniskt - det är en djungel!
Jag har kommit så långt att jag bestämt att det blir antingen en Canon eller en Nikon. Har kollat mest på Nikon D90. Har du några tips och råd att ge mig? Har du en Canon eller Nikon och vad tycker du om den?
Vad ska man tänka på när man köper systemkamera? Skulle bli jätteglad över alla tips...
Så kommer ett av mina "experimentfoton"... Kommer nog bli många såna i fortsättningen... :-)


 


Kommentarer
Postat av: Della

Jag har en Nikon D90 och har aldrig ångrat det köpet. Det är ju klart tyngre att släpa runt en systemkamera, men det ger så mycket mer. Bäst, tycker jag, är att ha både system- och kompaktkamera så att man kan välja kameratyp utifrån tillfälle

2010-04-05 @ 14:01:16
URL: http://vardagettaventyr.blogspot.com
Postat av: anki

härligt att du ska investera i en system kamera. Jag var själv inne på nikon D90 men det blev en Canon EOS 450D, den är lämplig för jag orkar samt kan hålla den med en hand (har små händer) och jag bara älskar den kameran :) så jag ångrar inte, men Nikon är ocså bra, har bara sett fina bilder som är tagna med dom, om jag minns rätt så var det kamera huset lite större än 450D men jag prov höll så många så jag minns inte riktigt nu :).



spännade att se dina experiment när du väl införskaffat den :)



lycka till och hojta gärna till när du slagit till :)



ha en skön fortsatt dag..

2010-04-05 @ 15:16:07
URL: http://engstromsfoto.se
Postat av: anki

har kikat runt lite här på bloggen du tar härliga bilder :) tror det blir toppen med en system,,



lägger till en länk hos mej till dej om det är ok, om inte så hojta så tar jag bort den :)



2010-04-05 @ 15:19:22
URL: http://engstromsfoto.se
Postat av: LissenTo

Jag har också tankar på en systemkamera. Men är lika oviss som dej. Ska åka till affären och känna på några, men att läsa tester bör man också göra, tor jag. Ha det gott. Lissen

2010-04-05 @ 17:57:37
URL: http://lissento.blogg,se
Postat av: mimmi

Hej :) jag var inne på att köpa en Cannon system kamera .. då fick jag reda på att det var ingen bild stabilisator i den utan i så fall fick man köpa objektiv med bildstabilisator till den och de objektiv var mycket dyrare än de vanliga .. så Jag köpa en Sony system kamera just för att det var bildstabilisator iden.. jag tror det bara är sony och en till som har det i sina kamera ..men det kan hända att Nikon och Cannon kanske börjar komma med det också

2010-04-05 @ 18:38:10
URL: http://mimmi-antikrundan.blogspot.com/
Postat av: Anonym

Har också en Canon 450D - jättebra - men jag har inga objektiv till - ännu (mer än normalen)... macro önskar jag förstås! Det finns också Canon powershot, kompakt, som är superbra. De har lååångzooom och man kan filma med den osv - jag har tagit nästan macro med den gamla powershoten jag har. Kolla på den också!

T ex Canon powershot SX 1 IS eller SX 20 IS (IS =bildstabilisator)

PS Det var förresten den jag fotade ekorren med, trots att den "bara" är på 5 MP.

2010-04-05 @ 18:48:11
Postat av: Solveig - lifeblog

PS Det var jag som skrev förra inlägget!!!!

2010-04-05 @ 18:50:46
URL: http://akvarell.blogspot.com
Postat av: Mattias

Kör själv med en Canon 7D som jag är jädrans nöjd med. Passar bra för det som jag vill kunna fota (det mesta :-)) Hade en 450D innan som också är bra, men man kan väl säga att jag med 7'an kan ta bilder som inte hade varit lika lätta att ta med 450'an. I lite halvdåligt ljus utan stativ exempelvis. Och så är den dubbelt så snabb på att ta bilder i en följd.

Men ett tips är att inte slösa hela budgeten på kamerahuset. Bra objektiv är ett måste också. Har själv fastnat för Tamron (som också finns för Nikon). Mest för att de är billiga (och tillräckligt bra).

2010-04-05 @ 20:26:12
URL: http://foto.shattapp.com
Postat av: Mattias

Här finns förresten en del recensioner av "vanligt" folk på olika kameror...



http://www.fotosidan.se/reviews/listcat.htm?ID=76



Kolla längst ner för att komma till exempelvis Nikon.

2010-04-05 @ 20:28:09
URL: http://foto.shattapp.com
Postat av: Karolina

Hej! Min första system var en Canon 400, föregångaren till Canon 450. Det var en riktigt bra nybörjarkamera, ångrar mig inte en minut att jag köpte den! Oavsett om du väljer Canon eller Nikon, satsa på ett bra objektiv, dvs ngt annat än kitobjektiven som oftast inte är några höjdare. Det är objektivet som höjer kameran ytterligare ett snäpp! Mitt favorit är ett fast 50mm, men ett 18-55, eller 24-70 är ett bra förstaobjektiv, Sigma och Tamron har prisvärda objektiv som passar både Canon och Nikon

2010-04-05 @ 21:42:56
URL: http://photosbykarolina.blogg.se/
Postat av: Monkan

Vad spännande att ha fått låna en systemkamera. Jag har också funderat på att köpa en systemkamera men... backat för alla grejer man måste släpa på. Istället blev det en Canon PowerShot G11 (i december) och innan dess A95, och jag tror inte att det finns nån funktion på en systemkamera som inte finns på dem, men att alla funktionerna är snäppet bättre på systemkameran bara.



Så jag använder min kompakt flitigt :-) för att lära mig bemästra tekniken (kommer nog aldrig att greppa det där med slutartider…) men jag tror jag kommer att köpa systemkamera nån gång… och då ska jag först kolla vilka/hur många olika objektiv man måste ha för att få motsvarande macro, zoom och vidvinkel som med G11, det verkar ju t.ex inte alls gå att fota macro med standardobjektivet. Det är också bra att tänka på att objektiven ska ha bildstabilisator om inte huset i sig själv har det, inbyggd rengöringsfunktion/dammborttagning och så självklart sånt som jag skulle kolla på alla typer av kamera: bildskärm storlek/upplösning - vridbar helst och måste fungera som sökare (är inte alltid så på systemkameror) optisk sökare/kvalitet, filformat jpeg+raw, bildkvalitet, slutartider, exponeringsalternativ och kompensation, film/ljudinspelning eventuellt (inget jag intresserar mig för just nu).



Tidningen Kameraguiden kanske kan vara en idé att köpa, information om en oäääändlig mängd olika kameror, objektiv, blixtar mm och t.ex 22 viktigaste systemkamerafunktionerna. Kan köpas i tidningsaffär/mataffär eller beställas på webben

http://www.fpgroup.se/cato/annonsurl/?i=198



Frågan är väl bara vilka kameror man kan läsa om, enligt specen på websidan skulle det vara 8+16+25+34+54 kameror... men på förstasidan står det 59.

2010-04-05 @ 21:49:02
URL: http://fotobunten.blogspot.com/
Postat av: Lena Rollmar Kårén

Allt öppnar sig när man får tillgång till en systemkamera. Själv ser jag, efter en tid, att jag måste komplettera utrustningen men det får komma allteftersom.



Fin bild och fin blogg!

2010-04-06 @ 08:37:20
URL: http://rollmar.blogg.se/
Postat av: Halloj världen! /Inger

Jag hade en systemkamera på den gamla analoga tiden. När vi skulle resa jorden runt för 1,5 år sedan tittade jag efter en digital systemkamera men fastnade för en bridgekamera från Sony istället (ser ut ungefär som en systemkamera men objektivet är fast och går inte att byta). Orsaken att jag valde den var att jag inte kunde hitta någon systemkamera med ett bra allroundobjektiv. Det hade jag på min analoga, med zoomintervall från vidvinkel till bra tele och möjlighet till macrofotografering. Fattar faktiskt inte att de inte tar fram sådana objektiv. Då tror jag att många fler skulle köpa systemkamera. I alla fall skulle jag göra det. :)

2010-04-06 @ 10:55:44
URL: http://blogg.aftonbladet.se/halloj
Postat av: AKO

Mitt bästa tips är att kolla i din omgivning vad de har för märke på sin systemkamera och att du köper en av samma märke. Det är otroligt smidigt att kunna låna objektiv och andra tillbehör av varandra. Man slipper köpa saker som man kanske bara behöver en dag eller två och det blir inte lika dyrt.



Om du brukar tycka att det ibland är krångligt att ta med dig kameran eftersom den tar mycket plats så skulle jag istället tipsa dig om kameror i stil med Olympus E-P2 Pen eller Panasonic Lumix DMC-GF1 som en en slags kombination av systemkamera och en kompakt. De är små men man kan byta objektiv på dem också. De kostar möjligen lite, lite mer än en instegskamera som t.ex. EOS 450D, men det kanske kan vara värt det. En tanke bara. Själv har jag en Canon EOS 40D som jag är mycket nöjd med men jag skulle gärna ha någon av modellerna som jag nämnde ovan också. :)



Lycka till i ditt inköp!

2010-04-06 @ 11:42:04
URL: http://krumbukter.blogspot.com/
Postat av: Mattias

7D'n kamerahus kostar runt 16000 just nu. Finns lite paket med objektiv etc också, exempelvis det här http://www.cyberphoto.se/?http://www.cyberphoto.se/info.php?article=7D18135



Men om du inte behöver ha hastigheten som 7D'n har så är 550D ett bra alternativ. För en betydligt lägre peng också. Huset kostar runt 8000. Finns paket där också http://www.cyberphoto.se/?http://www.cyberphoto.se/info.php?article=550D18135

2010-04-06 @ 12:48:17
URL: http://foto.shattapp.com
Postat av: Solveig - lifeblog

Ser att du fått jättebra information om kameror!

Du kan ju läsa om Canon powershot SX20 IS om du t ex googlar "Canon powershot superzoom" den kostar inte mer än 3-4000:- SX 1 IS är ungefär 1000kr dyrare.

Kolla på prisjakt.nu också.

AKO ovan har också bra tips, liksom proffsigt tips från Mattias m fl Ja, lycka till med kamerainköpet!

2010-04-06 @ 19:34:29
URL: http://akvarell.blogspot.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0